6.12.13

PINTURA-SEGUNDA GUERRA MUNDIAL-UNIVERSITAT-POMPEU FABRA-BARCELONA-HUMANITATS-MEMORIA-HISTORICA-PINTOR-ERNEST DESCALS

PINTURA-SEGUNDA GUERRA MUNDIAL-UNIVERSITAT-POMPEU FABRA-BARCELONA-HUMANITATS-MEMORIA HISTORICA-PINTOR-ERNEST DESCALS-
UNIVERSITAT-POMPEU FABRA-BARCELONA-TESIS-HUMANITATS-MEMORIA-HISTORICA-PINTURAS-SOLDADOS-PINTOR-ERNEST DESCALS
UNIVERSITAT-POMPEU FABRA-BARCELONA-TESIS-HUMANITATS-MEMORIA-HISTORICA-PINTURAS-SOLDADOS-PINTOR-ERNEST DESCALS
ARTE MILITAR-SOLDADO ALEMAN-PINTURAS-SEGUNDA GUERRA MUNDIAL-PROJECTE-UNIVERSISTAT-POMPEU FABRA-BARCELONA
ARTE MILITAR-SOLDADO ALEMAN-PINTURAS-SEGUNDA GUERRA MUNDIAL-PROJECTE-UNIVERSISTAT-POMPEU FABRA-BARCELONA
PINTURA-SEGUNDA GUERRA MUNDIAL-UNIVERSITAT-POMPEU FABRA-BARCELONA-HUMANITATS-MEMORIA HISTORICA-PINTOR-ERNEST DESCALS-
Los Proyectos y la Tesis de los estudiantes de las Universidades de Catalunya y de España se nutren muy a menudo de mis Pinturas, aquí muestro el Proyecto de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, en que sus autoras han trabajado para hablar de la Guerra, sus desastres y sus protagonistas, el objetivo es recuperar la Memoria Histórica a través de las Obras de Arte Militar de los Artistas que hemos creado  Cuadros con diversos aspectos de la Segunda Guerra Mundial. Han escogido algunas creaciones de mi Colección sobre el Soldado Alemán, que creo es la única en todo el mundo que se ha querido centrar en un tema tan específico. Son demostraciones y evidencias del valor de la Pintura Militar que se muestra resolutivo para escenificar los episodios históricos de la Humanidad. El estudio también cuenta con otros pintores internacionales. Estoy satisfecho por haber podido colaborar con este Proyecto Universitario, de hecho no pasa un día sin que mis Cuadros no sean protagonistas en una gran diversidad de Medios y Estudios, este ha sido siempre el principal objetivo de los Artistas Plásticos, servir a la Sociedad.
Las autoras son Anna Carbó y Karina Orlinova, a continuación pongo el Texto, que está escrito en Idioma Catalán, referente a mis Piezas de Arte Militar:


Ernest Descals, artista contemporani de Manresa amb una gran quantitat de treball artístic, entre el qual trobem una sèrie d’obres dedicades a la recuperació de la memòria històrica de la Segona Guerra Mundial i la figura del soldat que la protagonitzava. Va començar aquesta sèrie el 2010 i actualment segueix ampliant el repertori d’obres de la mateixa temàtica. La majoria d’aquestes estan a les seves mans, tot i que ha penjat alguna mostra al seu blog d’Internet12. Treballa sobre la pintura militar i la història amb l’objectiu d’aconseguir expressar i transmetre a l’espectador les vivències dels soldats.

Per tant, si abans teníem la nostra mirada enfocada cap els camps de concentració, cap a una zona delineada, tancada en sí mateixa i sense repercussions a l’exterior, en aquesta sala l’exposició serà enfocada cap a l’exterior, cap el camp de batalla i, conseqüentment, cap a l’altre tipus de víctima: el soldat.

Ens agrada l’obra de Descals per dues raons: la primera és la idea que ha transmès del soldat mostrat com a objecte de retrat, sense altres elements secundaris que alterin l’obra i la visualització de l’espectador. D’aquesta manera, veiem en el primer quadre el retrat d’un soldat, la mirada del qual apareix com a dignificada i fins i tot, heroica (probablement rere una batalla guanyada , encara que no tenim aquesta informació), situant-se per davant d’un escenari que apareix boirós gràcies a l’ús de la pinzellada ràpida i solta13. La segona raó per d’interès de la seva obra ve donada per la no-necessitat de l’artista de mostrar les tragèdies del període que tracta, encara que aquestes en siguin implícites. Així, tenim en el segon quadre també a un soldat amb els seus atributs més específics com és la màscara de gas o el casc. No obstant aquests elements que refereixen a la mort, és una imatge que podríem definir com a “neta”, exactament per aquesta absència traumàtica..

WEBGRAFIA
http://ernestdescals.blogspot.com.es/
http://www.jewishmuseum.cz/aindex.php

http://www.ushmm.org/

No hay comentarios: